Štrúdľa, po ktorej sa každý usmieva :)

Sú na školeniach chvíle, keď majú toho všetci dosť. Vy aj účastníci. Všetci sa snažíte niečo naučiť, ale únava je silnejšia. Vtedy je čas na malú hru. Takú, ktorá účastníkov preberie, osvieži a pomôže sústrediť sa ďalej na prácu.

Je dobré mať poruke pár hier, ktoré v krízovej situácii na školení vytiahnete. Dnes vám ponúkam jednu, ktorá je fakt super. Však posúďte sami…

Poproste účastníkov, aby sa postavili a prešli do voľného priestoru v miestnosti. Nech utvoria 2 kruhy. Jeden menší a druhý väčší okolo malého kruhu. Dôležité je, aby bol párny počet účastníkov. Vďaka dvom kruhom bude za každým človiečikom z malého kruhu stáť presne jeden človek. Ak je ľudí nepár, zapojte sa aj vy. Budete mať z toho tiež úžitok. 🙂


Postupne preveďte ľudí postupom pečenia štrúdle:

  1. Keď máme všetky ingrediencie pokope, treba cesto riadne vymiesiť. Každý človek z vonkajšieho kruhu položí ruky na chrbát človeka pred ním. A začne na jeho chrbte „miesiť cesto“, teda parádne masírovať chrbát. Keď je cesto riadne vymiesené, všetci ľudia vo vonkajšom kruhu sa posunú o jedno miesto doprava. Majú tak pred sebou druhý chrbát.

miesenie-cesta

2. Vymiesené cesto treba vyvaľkať. Ak ste zástancom tradičných receptov, vyťahať. 🙂 To znamená položiť dlane do stredu chrbta a vyťahovať (vaľkať) všetkými smermi. Znovu spraví vonkajší kruh jeden krok vpravo.

3. Na vyvaľkané cesto ideme kadečo poukladať. Napríklad orechy, ktoré treba najskôr nasekať. Čiže účastníci jemne sekajú dlaňami na masírovaný chrbát. Krok doprava.

4. Nasypeme jablká alebo hrozienka, alebo čokoľvek iné podľa chuti. Stačí prstami poklepkávať na chrbát. A opäť krok doprava.

5. Ak máme na štrúdli všetko, čo chceme, treba štrúdľu zabaliť. Ako to spraviť? Ruky položiť na spodnú časť chrbta a pomaly rolovať kožu (nakoľko sa to cez oblečenie dá:) až k pleciam. Krok doprava.

6. Skôr, ako sa dá štrúdľa piecť, zvykne sa potrieť vajíčkom. Tak ešte „pohladkajte“ chrbát človeka pred vami dlhými ťahmi, ako keby ste štrúdľu natierali vajíčkom.

Štrúdľa je pripravená na pečenie. Môžu si dvaja, ktorý teraz stoja za sebou ťapnúť dlaňami. V skupinách, kde sú si ľudia bližší, si
môžete dovoliť viac. My sme sa s partiou kolegov na znak „šupnutia štrúdle do rúry“, ťapli po zadku. To asi nie je vhodné pre všetky skupiny… 🙂

Samozrejme je dobré upiecť štrúdle dve, aby ľudia z vonkajšieho kruhu neprišli skrátka. Stačí len kruhy vymeniť a celý postup zopakovať. Fantázii sa medze nekladú. Kľudne si recept na štrúdľu upravte podľa vašej chuti. 🙂

Garantujem vám, že po takomto pečení budú účastníci zrelaxovaní a voľajakí vysmiatejší. 🙂 🙂 🙂 🙂strudel

 

 

 

Danka Fajerová

Milujem vzdelávanie v akejkoľvek podobe a túto svoju lásku posúvam ďalej. Učím ľudí ako sa stať dobrým lektorom, školiteľom či učiteľom. Som autorkou ebookov Prvý krok k dokonalej príprave na školenie a Tajomstvo dobrého školenia. Ak sa chcete o mne dozvedieť viac, tak Môj príbeh nájdete tu...

Komentáre